Hydrauliek

Vervanging van onderdelen bij zware machines

29/05/2017

Het regelmatig onderhouden van zware machines is noodzakelijk om defecten te voorkomen. Dit kan namelijk nadelige gevolgen hebben voor de werkzaamheden. Bij een onderhoudsbeurt kunnen er beschadigingen en kapotte onderdelen ontdekt worden. Het is dan belangrijk om deze zo snel mogelijk te vervangen. Als dit niet gebeurt is de kans zeer aanwezig dat de machines tijdelijk geen werk meer kunnen uitvoeren. Dit kan voor grote problemen zorgen als bepaalde werkzaamheden een deadline hebben.

Voorbeelden van zware machines

Onder zware machines vallen onder andere graafmachines, bulldozers en heftrucks. Deze machines werken vaak dankzij een hydrauliek systeem. Bij zo’n systeem heeft elk onderdeel een belangrijke functie om de machine te laten werken. Deze hydrauliek onderdelen volgen elkaar namelijk op als de machine een bepaalde beweging moet maken. Als één onderdeel defect is werkt het gehele systeem niet meer, evenals de zware machine. Dit kan tot grote problemen zorgen, vooral wanneer er deadlines aan de werkzaamheden gekoppeld zijn. Op een bouwplaats is het bijvoorbeeld van groot belang dat de zware machines altijd het werk kunnen uitvoeren.

Zware machines onderhouden

Vaak weten mensen die met een hydraulisch systeem werken ook hoe ze deze moeten onderhouden. Daarnaast weten ze ook hoe ze deze onderdelen moeten vervangen. In zulke gevallen kan binnen het bedrijf zelf iemand de taak op zich nemen om deze onderdelen regelmatig te onderhouden en vervangen als dat nodig is. Om ervoor te zorgen dat het onderhoud regelmatig uitgevoerd wordt kunnen vaste data worden ingepland. Zo wordt voorkomen dat een onderhoudsbeurt vergeten wordt en dat er alsnog problemen ontstaan. Het is dan ook handig om een soort planning te maken van welke machines op welke momenten gecontroleerd kunnen worden. Dit kan afgestemd worden op de werkzaamheden om zo efficiënt mogelijk te werken.

Mocht er binnen een bedrijf geen mogelijkheid zijn om het onderhoud en het vervangen zelf uit te voeren, dan is het ook mogelijk om hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in te huren. Grote bedrijven kunnen vaak snel aanwezig zijn doordat ze meerdere locaties binnen Nederland hebben. Dit scheelt een hoop tijd als een onderdeel onmiddellijk vervangen dient te worden. In de meeste gevallen komt een monteur langs bij het bedrijf. De monteur neemt direct de onderdelen mee die de defecte onderdelen vervangen. In het geval van een onderhoudsbeurt zal de monteur enkele onderdelen meenemen voor het geval een defect wordt ontdekt. Het voordeel van een monteur is dat zij veel kennis en ervaring hebben met het vervangen van onderdelen. Het is daarnaast mogelijk om een afspraak in te plannen voor een volgende beurt zodat dit al vaststaat.

Hydraulische onderdelen vervangen

Een hydraulisch systeem bestaat uit meerdere onderdelen, waaronder de pomp, de cilinders, het oliereservoir en diverse leidingen. De hydrauliek leiding is een essentieel onderdeel om een hydraulisch systeem te laten werken. In deze leidingen wordt druk gezet op de olie. Bij beschadigingen aan de leiding is de kans groot dat de olie uit een scheur naar buiten lekt. Dit leidt ertoe dat het hydraulische systeem niet meer werkt. De machine zal dan niet meer werken.

Tevens kan de olie voor milieuproblemen zorgen als deze in de grond terecht komt. Controleer dan ook regelmatig deze leidingen en vervang ze tijdig bij beschadigingen. Het is ook mogelijk om dit door een bedrijf te laten doen. Deze leidingen zullen namelijk opnieuw in een koppeling geperst moeten worden zodat ze volledig aansluiten. De olie kan dan niet weglekken en het is dan mogelijk om druk op te bouwen zodat het hele systeem in werking wordt gezet. Bij een onderhoudsbeurt dienen alle onderdelen nagelopen te worden op mogelijke problemen. Tevens zullen de onderdelen goed schoongemaakt moeten worden zodat er geen vuil in het systeem kan komen. Dit kan ervoor zorgen dat er sneller beschadigingen ontstaan.

Defecte onderdelen zullen meteen vervangen moeten worden zodat beschadigingen niet tot een onbruikbare machine leiden. Niet alleen de onderdelen zelf, maar ook de olie zal regelmatig vervangen moeten worden. Deskundigen kunnen vaak aan de olie al zien of deze toe is aan vervanging. Bij twijfel kan de olie getest worden zodat men zeker weet of de olie nog in orde is. Tevens zal de olie aangevuld moeten worden als deze niet op het juiste peil zit.

No Comments

Leave a Reply